Husmannskost

I dagens samfunn er det mye som skal være fancy og gjennomtenkt. Vi skal prøve nye matvarer, spise eksotisk, spise variert og ikke minst sunt. Men HVA er sunt, sånn egentlig?

Sunt bondevett, sunt matvett, eller bare rett og slett norsk husmannskost. Holder det?

Vi skal se litt nærmere på de norske kostrådene i ukene framover. Norske helsemyndigheter har etablerte kostråd for å «fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer». Kostrådene bygger på all offentlig forskning vi har i verden per i dag, og kan altså sies å stå på et sterkere grunnlag enn enkeltstudier, som media ofte liker å skrive om.

Kostråd nummer 1: Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk. Hørt det før? Fra mor eller bestemor kanskje?

Brødskiver med banan, syltetøy med lite sukker, havregrøt med blåbær, poteter og gulrøtter til middag, makrell i tomat, rå gulrot som mellommåltid, et eple i traktoren, stekt ørret til middag…… Og så videre. Alle elementer i det vi liker å kalle husmannskost, alle elementer i de norske kostrådene.

Foreløpig kommer man langt med det sunne bondevettet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *