EAT – spis godt i helgen!

De fleste har fått med seg rapporten som er laget i samarbeid med Gunhild Stordalen, som skal redde både verdens helse og klima. Du kan lese mer her: https://eatforum.org/

De største reaksjonene har kommet på kjøttanbefalingen i rapporten: 14 gram kjøtt per dag. Det tilsvarer omtrent mengden man finner i en skive kokt skinke, eller to kjøttkaker i uken. Er det realistisk og bærekraftig?

For å redusere inntaket til 14 gram kjøtt per dag, må vi finne en annen proteinkilde enn kjøtt for å ha et fullverdig kosthold. I tillegg til i kjøtt, finner vi protein i fisk, melk, egg, bønner, linser, soya, nøtter og noen andre matvarer. Dette er matvarer som metter og som tradisjonelt har vært en viktig del av tallerkenen i norsk kosthold. Ved et for lavt inntak av protein, vil kroppen tære på proteinlageret sitt: Musklene våre.

Det stemmer nok at de fleste av oss kunne redusert kjøttforbruket noe, økt forbruket av egg, melk og fisk, samt spist mer frukt og grønnsaker. Jeg mener imidlertid at det er to viktige aspekter som mangler:

  1. De norske forholdene kan ikke sammenliknes med resten av verden – en stor andel av de dyrkede områdene i Norge er gress. Mennesker kan ikke utnytte gress som energikilde – vi trenger dyr til å omdanne energien til noe vi kan ha nytte av.
  2. For at en slik rapport eller anbefaling skal ha en praktisk verdi, må folk være villige til å følge rådene. Slik den er i dag, er den for radikal for den største andelen nordmenn, og den vil havne i skuffen som et godt, men for radikalt, forsøk på å endre det norske kostholdet.

Det viktigste rådet må være å spise norsk kjøtt, laget på norske ressurser. Da er maten laget lokalt, med sunne dyr og lite antibiotika. Den fraktes mye kortere enn om biffen kommer fra Tyskland eller paranøttene fra Sør-Amerika, og den klimagevinsten mener jeg at også må telles!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *