Hjemmelaget grovbrød

Brød er ofte en viktig del av kostholdet vårt. Helsedirektoratet anbefaler at vi skal spise mer grove kornprodukter, og en av de enkleste måtene å få til dette på, er gjennom å spise grovere brødprodukter. Grove korn inneholder mye fiber, som holder blodsukkeret stabilt og git god metthetsfølelse. I tillegg får vi med vitaminer og mineraler kroppen trenger.

Mange butikkbakte brød er merket med brødskalaen. Dette er et godt verktøy for å vurdere hvor grovt brødet er. Velg helst 3/4 eller helt skravert brødskala!

En ulempe med butikkbakt brød er at det ofte inneholder mye salt, både for smak og holdbarhet. Det er kjempeenkelt å bake brød selv, spesielt om du har en kjøkkenmaskin. Her er min oppskrift på 5 hverdagsbrød til hele familien:

  • 2 kg grovbakst
  • 2 pk tørrgjør
  • 2 ts salt
  • 4 ts sukker
  • 6 ss rapsolje
  • 2 l lunkent vann
  • Havrekli, frø, rugmel, havregryn eller hvetemel til ønsket konsistens

Bland grovbakst, gjær, salt og sukker. Tilsett olje. Tilsett deretter vann mens du kjører kjøkkenmaskinen. Til slutt tilsetter du noe fra det siste punktet til ønsket konsistens. Ikke for mye! La deigen elte 4-5 minutter.

1/5 av deigen kan gjerne brukes til en sunnere pizzadeig (til høyre… :-))

Bruk en slikkepott til å fordele deigen i 5 brødformer og sett deretter til heving i 30 minutter. Stekes på 200 grader i 40-45 minutter.

Nyt sunt, godt og nystekt brød!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *